Vánoce z perníku 1.díl: Recept na perníčky, návod, jak na to

Standardní

Bylo mi asi 22, když mě je jedna kamarádka z Jihlavy naučila (díky Dášeňko). Od té doby jsme na jejich výrobě nic zásadního nezměnila. 16 let, co je peču, vždy dělám pro každou důležitou osobu v rodině jeden perníkovej talíř a sadu perníčků.

Advent se blíží a mé články o perníčcích a jak si je vyrobit a krásně nazdobit, jsou zase in. Léta jsem to sepisovala a vylaďovala a budu moc ráda, když vám to stejně jako každý rok touhle dobou poslouží. 

Celý seriál o perníčcích:

  • Vánoce z perníku 1.díl: Recept na perníčky, polevu a návod, jak na to (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 2.díl: Jak si udělat adventní věnec z perníku (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 3.díl: Moje zkušenosti s adventním perníčkováním (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 4.díl: Recept na „hned měkké“ perníčky a poznatky z kurzu (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 5.díl: Poprvé zkouším barevné perníčky (odkaz zde)
  • Vánoce z perníku 6.díl: Jak si udělat perníkovou chaloupku (odkaz zde)
  • Moje vlastní videonávody na zdobení, polevu a kde co kolem pečení perníčků (odkaz zde)
  • Velikonoce z perníku (odkaz zde)

OBSAH:

  1. RECEPT NA TVRDŠÍ PERNÍČKY
  2. NÁVOD
  3. TALÍŘ
  4. MALOVÁNÍ POLEVOU

O vánocích někdo prchá na hory (viď L.P.?) nebo k moři, jiní jsou nejrači v hospodě u piva, většina z nás ale chce tu jolku, dárečky, kapříka s brsalátem, koledy a cukroví. Obdivuju všechny baby, co dělají mnoho druhů cukroví, já umím jen perníčky. Ale vlastně jsou tak epesní, že stačej, a nadělám s nima tolik parády, že se nikdo nepozastavuje nad tím, že ve čtyřiceti nic jinýho neumím.

16 let peču podle receptu na tvrdší perníčky, které ale změknou po pár dnech pod utěrkou (což jsme se naučila až letos, jinak byly tvrdší…), dělají se z nich dobře i větší záležitosti jako ty talíře či 3D chaloupky, protože jak jsou tvrdý, dobře držej. Přidám pak ale i druhej recept, kterej znám z kurzu zdobení perníčků. Je na „hned měkký“ perníčky, těsto se hodí pro menší tvary.

Moje loňský výtvory

RECEPT na tvrdší perníčky: Jednomužná porce (pro jednu rodinu)

  • 400 g hl.mouky (já mám nejrači „babiččinu“, mají ji třeba v Tescu)
  • 120 g medu (nikdy nepoužívám kupovanej z obchodu, ten bejvá hnusnej a perníčky pak taky)
  • 160 g cukr moučky
  • 60 g tuku (Visa, Smetol, máslo, Hera)
  • 2 vejce
  • 1 kávová lžíčka koření (skořice, hřebíček, anýz), někdo si kupuje hotový koření (dobré je od Vitany), ale já to kvůli vůni miluju drcený v hmoždíři
  • kůza z ½ citrónu
  • 1 lžička sody bikarbony

Moje zdobení, nejhezčí jsou ty kuličky, přidělávám je pinzetou hned po nanesení polevy, jinak poleva ztvrdne a kulička už do ní nejde dát, je to piplačka, ale blejskání vánoční pak stojí za to

Návod:

  • na desku přesejem mouku a rozmícháme v ní sodu a koření
  • v hrnečku rozšleháme vejce, cukr, tekutý teplý med a změklý tuk, když je to rozmíchané, přeléváme to pomalu do mouky a zpracováváme nejdřív nožem, potom rukou v hladké těsto (nebo rozmixujeme silným mixérem)
  • uděláme bochník, který necháme hodinu odpočinout přikrytý igelitem
  • pak rozválíme na dost pomoučněném válu ½ cm tlusté těsto a vykrajujeme tvary
  • klademe je na plech na pečící papír, pomažeme to žloutkem nebo celým rozšlehaným vejcem
  • pečeme na 180 stupňů asi 10-15 minut (během pečení neotevírat troubu, aby se perníčky nezdrcly)
  • upečené jsou až když jsou tmavě hnědé

    Ten talíř vypadá složitě, ale když se dodrží postup, jde to, zničila jsem jich jen pár na začátku, když jsem třeba zabudla dát mezi talíř a těsto pečící papír a těsto se na talíř při pečení přilepilo

Talíř:

  • perníkový talíř se dělá podobně jako ty tvary, jen uříznete z těsta kruh podle hlubokýho talíře, na plech dáte talíř dnem dolu, na něj pečící papír, na to těsto a oříznout, díry se zazáplatují těstem před upečením a pak polevou po upečení
  • upečené je to až tmavě hnědé
  • pak nechat vystydnout!!! Jinak to nejde sundat a celý talíř se zničí
  • pak ho sundat a vložit do toho hlubokého talíře, na kterém se to peklo, poleva ho pak ztuží, že nemusí bejt v talíři, ale v talíři je to jistota, že se nerozpadne
  • nejdřív vymalovat na bílo řidší polevou (já to dělám štětcem), pak dokreslit hustou polevou
  • ve čtvercovém celofánu zavázaném nahoře mašli vypadá super a je to parádní dárek

Malování polevou:

1 lžíci hotové polevy pak dáte do čtverce 10 x 10 cm z rohu pytlíku na zamražování potravin, který prodávají v Kauflandu snad, jmenujou se „GRAND maximo, 20ks, 28x45cm“, na kurzu nám tuhle vychytávku poradila paní lektorka, pytlíčku na konci odstřihnete takový pytlíkový křidýlko, který vznikne z přesahu po svařených stranách pytlíku, dole pak ustříhnete pidi kousek, pidirůžek toho pytlíku, tu lžíci polevy dáte dovnitř a nad polevou to zagumičkujete.

Poleva (to je bílková poleva, kterou jsem dělala celých těch 16 let, je pracná, těžko se s ní maluje, já ji dávala do čtverečku vystřiženýho z bílýho pečícího papíru, kornoutek slepený izolepou, děsnej voprc, rozlepovalo se to, vytejkalo, přetejkalo, zacpávalo se žmolíčky cukru):

  • 1 bílek/1 lžička solamylu a k tomu doprosejt cukr moučku, aby tam nebyly žádné hrudky, pak by ty hrudky zacpaly malovátko, udělátko, kterým se polevou píše či kreslí na perník
  • bílkovou polevu míchat v ruce, ne v mixéru, kde se do ní dostává vzduch a pak to odpadá z perníčků
  • musí to být tak husté, až to skoro neteče ze lžičky
  • příliš hustá poleva se ředí citronovou kůrou

Poleva je trochu alchymie a vždy jsem se nad ní trápila, v kurzu zdobení perníčků Moniky Schiszmanové (odkaz zde), kde jsem byla 17.11.2013, mě paní lektorka naučila pracovat s instantní polevou z pytlíku, jmenuje se „Královská glazura“ a 1kg stojí 165 Kč, koupila jsem ji přes net (odkaz zde)

Královská glazura Super Ice od LAPEDU je instatní poleva bez bílku, proto netuhne a člověk ji může mít umíchanou  i 14 dní v lednici, jen ji musí ukládat v uzavřené nádobě

  • jak jsem se dozvěděla na kurzu, poměr na pytlíku polevy se hodí na hustou maltu na lepení domečků, ale ne na zdobení perníčků
  • zdobící poleva:na 250 g/55 ml vody
  • z jednoho pytlíku ustřihnete ze dvou rohů pytlíku dvě plničky polevy, zbytek pytlíku se vyhodí
  • malujete dle své fantazie, já hledám inspiraci už i na netu, ale léta jsem jela klasiku: obkreslit okraj perníčku a pak třeba omřížkovat vnitřek, to některých čtverečků vzniklých z mřížkování kápnout tečku a do toho pinzetou jedlou stříbrnou kuličku, stačilo mi to 16 let na velkou perníčkovou parádu
  • třeba vymalování toho talíře dělám furt stejný, nejdřív rozředěnou bílkovou polevou štětcem pomaluju celej talíř, nechám uschnout, když to není jasně bílý, zahustím hodně polevu a maluju znovu, pak hustší polevou maluju sněhovou vločku doprostřed, po každým pár tazích na konec každý čárky nalepím kuličku, pak kolem napíšu nápis a okraj zahladím vlnovkou z tlustší polevy, se stříbrnýma kuličkami je potřeba pospíchat a dávat je tam rychle, než poleva zaschne

Talíře dělám ráda, jsou efektní.

Perníčky ke Dni bez aut, prodaly jsme jich na trhu hromadu.

Pečeme ve velkým s kámoškou Pavlou, i prodáváme, teda zatím jsme prodávaly jednou s našima holčičkama na trhu v Braníku, holčičky pekly, prodávaly a pak utrácely utržený peníz

 

Advertisement

7 responses »

  1. ty talíře!bomba
    chaloupka roztomilá:)
    oceňuji tvoji trpělivost a chce to i talent malířský a to ty máš!
    já je zkoušela jedinkrát a nikdy více….
    měj se a těšim se na trh bránický!!!!
    tereza

  2. Pingback: Vánoce z perníku 2.díl: Jak si udělat adventní věnec z perníku | Maminátor

  3. Pingback: Vánoce z perníku 4.díl: Recept na „hned měkké“ perníčky a poznatky z kurzu | Maminátor

  4. Pingback: Vánoce z perníku 3.díl: Moje zkušenosti s adventním perníčkováním | Maminátor

  5. Pingback: Velikonoce z perníku | Maminátor

  6. Pingback: Vánoce z perníku 6.díl: Jak si udělat perníkovou chaloupku | Maminátor

  7. Pingback: Moje vlastní videonávody na zdobení, polevu a kde co kolem pečení perníčků | Maminátor

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s