Tenhle článek publikuju znovu a znovu každej rok. Můj bramborsalát s jabkama se hodí každej rok. Fakt je výbornej, osvěžující. Já k němu peču krůtu. Loni jsem ji pekla poprvé a byla vynikající, recept na vánoční krůtičku plněnou mletým masem najdete zde (dokaz zde).
Co potřebujete na 8 porcí salátu:
- 5 kyselejších jablek (třeba golden delicious)
- 1,5 – 2 kg brambor
- 10 větších mrkví
- 1 pytlík hrášku
- 40 dkg měkkého salámu vcelku
- 15 vajíček
- 2 větší cibule
- 1 citron
- 1 flaška kyselých okurek
- 3 malé majolky
- 2 zakysané smetany
- 1 smetana
- 1 plnotučná hořčice DIJON
- pepř
- sůl

Pár let zpátky jsem dělala čtyřnásobek tohohle mýho receptu a už se mi to nevešlo ani do dětský vaničky, letos jsem dělala „jen“ dvojnásobek a v půjčeném hrnci velikosti syna:) Dělalo se to super. Teda syn Jáchym musel ven, aby dovnitř mohl salát samozřejmě…
Základ jsou maličké kostičky
Tenhle salát vznikl jako mix z různých receptů, zkouším ho pár let a je bezvadnej. Jablka mu dodají zajímavě nasládlou chuť. Kdo neví, co v něm je, dumá a dumá. Loni ho dcera nejedla, tak jsem letos dala jen maličko té dijonské hořčice a už ho jí. Základ dobrýho salátu pro mě objevil švagr Deny, jehož babička vždy dělávala naprosto úžasnej salát podle rodinné receptury, tu jsem sice nedostala, ale jednu radu nad zlato od švagra mám. Vše je prý potřeba nakrájet na maličkaté kostičky, to je základ toho pochutnání. Takže frčím v minikostičkách.

K němu si dáváme ostravskou krůtu, ne že by to byl spešl recept, ale u tchýňky v Ostravě je suprovej řezník, kterej plní a peče boží krůtičky a na vánoce si je u něj lidi vyzvedávaj. Měli jsme třeba 12tikilovou krůtičku se sekanou jako nádivkou a k tomu ten salátek… Manžel pro krůtu zrovna jel, je boží… Už aby byl oběd…
I když na netu píšou, že brambory se maj krájet na větší kostičky a zbytek na menší… Já jedu v pidikostičkách všechno. Nějak mi to pak mnohem víc chutná. Kdo si salát chce dokyselit, může použít citronovou šťávou nebo trochu láku z okurek. Takže ten si schovejte, až z flašky vyndáte vokurky a začnete je krájet, ne jako já poslední roky, že vždy zabudnu a lák vyleju a pak se chytám za hlavu, že jsem jím vlastně chtěla ještě dochucovat… Aspoň je ale salát sladší, a tak chutná dětem.
Zapomněla jsem se taky letos mrknout do vlastního receptu, jen jsem přes net nakoupila v ITESCO (odkaz zde) podle seznamu ingrediencí a pak vše uvařila a nakostičkovala. Ale jednotlivé ingredience mají jinou chuť nejen podle toho, kde je koupíte a jak jsou kvalitní, ale i podle úpravy.
- MRKEV= uvařit v osolené vodě s citronovou šťávou, vařit, aby byla „aldente“: na skus „kousavá“, zbytek šťávy z toho citronu pak vymačkat do salátu
- CIBULE= nakrájet, přelít horkou vodou, aby nebyla tak drsně syrová, posolit a nechat odstát
- BRAMBORY= dělat až nakonec, když je vše ostatní připraveno, vařit ve slupce, nesmějí se rozvařit, pak se oloupou, nakrájejí na kostičky a ještě teplé se smíchají se vším ostatním včetně zálivky, aby ze všeho nasály tu chuť
POSTUP:
- do mísy nakostičkujete vše kromě brambor (mrkev a cibuli upravte podle výše zmíněné rady)
- osolíte a opepříte, přidáte dvě lžíce dijonské hořčice a promícháte
- zálivku vždy dělám zvlášť, protože tak mám jistotu jednolité chuti, v salátu vykydlá zálivka už se blbě dochucuje
- kdo preferuje zdravou stravu, může si salát před zalitím zálivkou rozdělit na dvě části, jednu polejt bílým jogurtem, druhou mojí zálivkou, ale s bílým jogurtem mi to nikdy nechutnalo, takže to už nedělám…
ZÁLIVKA:
- v misce si připravíte zálivku z majolky a zakysaných smetan (smetanu si schovejte na konec), vymačkaného citrónu a trochy dijonské hořčice
- podle chuti dosolíte a dopepříte
- pak, když jsou hotové teplé bramborové kostičky, vše smícháte dohromady
- nakonec to zalijete smetanou
Koncert chuti může začít. I když nejlepší je salát, když ho necháte den uležet v zimě. Dobrou chuť.
diky za recept. i vam krasne a pohodove svatky 🙂
Pingback: Vánoční krutokrůta s nádivkou z mletýho masa | Maminátor
Pingback: RECEPT: vánoční krutokrůta s nádivkou z mletýho masa | Maminátor