Už zase se to blíží a kdo nerad rybu, může si dát krůtičku, u našeho úžasného branického řezníka už se asi brzy budou objednávat. Tady mám ozkoušený recept na super krůtičku plněnou mletým masem. Mňam. Recept na můj salát s bramborama a jabkama najdete taky na blogu (odkaz zde).
OBSAH:
- Kde koupit krůtu?
- Příprava krůty
- Nádivka do 9kg krůty
- V čem a jak krůtu péct?
- Jak krůtu po upečení zpracovat?
- Zajímavosti o krůtím mase
Zamilovali jsme si pečenou krůtu s nádivkou z mletýho masa už před pár lety. Muž je z Ostravy a jezdili jsme do jeho rodnýho města taky na vánoce. Manželův děda Olda tam objevil u vyhlášenýho řezníka hotový, pečený úžasný krůty plněný mletým masem. Byly vynikající a laciný. Na ta kila pečínky. Třeba 11g krůty za asi litr? Jenže letos jsme si tchýňku přestěhovali do Prahy, a tak si pečeme sami. Našla jsem si na netu několik receptů, který mě zaujaly, a udělala z nich výsledný mix.
Kůrta je spíš americká klasika, pečou si ji tam vždy na Den díkůvzdání, ale klidně i na vánoce. Můj recept je inspirovanej právě jedním americkým receptem s citronovo-bylinkovou marinádou.
Kde koupit krůtu?
Loni jsem ji zkusila koupit už pečenou u vyhlášenýho pražskýho řezníka, ale nebyla dobrá, byla suchá, málo masa a stála majlant. Takže letos jsem si našla prodejce krůt na Náplavce na farmářských trzích a u nich si pak přes mejl a mobil objednala „malou“ krůtu na poslední prosincovou sobotu, kdy na trzích prodávají. Je to farma Nový dvůr (odkaz zde), určitě ale takových farem najdete pár v každém kraji. Zabili kůrtičku ráno, v poledne už jsem ji měla doma. Jen byla nevýhoda, že jsem ji ještě musela na těch pár dní zmrazit (v žádném případě ji nemůžeme nechat rozmrznout a potom znovu mrazit), pekla jsem ji až 23.12. Jenže kdybych ji chtěla čerstvou, zas bych musela den před Ježíškem někde jezdit.
Příprava krůty:
Je mnoho způsobů přípravy krůty, mně se líbil tento:
- krůtu opláchnout studenou vodou zvenku i zevnitř (dělala jsem ve vaně, jinam se pod kohoutek nevešla)
- osolit zvenku i zevnitř (hodně, tohle ptactvo stejně jako slepice a jiná havěť hodně sůl vsaje, tak aby to bylo dosti slané po upečení, solte, solte)
- očesnekovat zvenku i zevnitř
- prej „odříznout pařátky i letky na křídlech“, nerozumím, nedělala jsem
- je-li krůta menší a méně tučná, můžeme ji protknout klínky slaniny a pro chuť i klínky kořenové zeleniny
FINTA mojí mámy, jak prošpikovat maso: máma si udělá jako by krokety ze slaniny, nechá je zmrznout, zmrzlý je pak napíchne do masa, co je zmrzlý, to je tvrdý

Jediné, k čemu mi byl dobrej provázek, bylo uchycení krku, že nepadal a nevypadla z něj nádivka, jinak byl provázek k prdu tuším. Musel by bejt tlustší a líp uvázanej? Nádivku v bčichu jsem zašila, takže prováázek byl účinnej jen na udržení krůti pohromadě, ale to v pečícím pytli není potřeba, Hodilo by se to leda pro pečení v hrnci, kdy člověk chce ptáka otáčet.Opět: existuje nekonečně možností, já zvolila tuhle:
Nádivka na 9kg krůty:
- 1,5 kg mletého krůtího masa (může bejt i vepřový, hovězí, to dával ten náš ostravskej řezník a bylo to výborný), může se tam dát i sýr, uzenina, játra…
- „vánoční krůta je slavnostní jídlo, proto i nádivka bývá trochu slavnostnější a přidáváme do ní oloupané a nasekané mandle, nasekané ořechy nebo rozinky“, já tam nic z toho nedala, ale příště třeba dám
- strouhanka nebo rohlíky namočený v mlíce
- 4 vejce (dejte jich dost, já dala jen 2 a nádivka se mi rozpadá po upečení, jenže mi došla vajíčka, protože jsem jich 30 dala do 13l salátu…)
- koření (nejlíp čerstvý): 6 lžic majoránky, 6 lžic tymiánu, trocha pepře, trocha soli, 6 lžic drceného kmínu, 1 celý drcený česnek, 1 najemno nakrájená cibulka, 6 lžic nasekaného rozmarýnu, 6 lžic čerstvě nasekané bazalky
- 2 velké citróny
- chtěla jsem tam dát i hrášek nebo jinou zeleninu, aby to mělo barvu, ale zapomněla jsem na to
- olivový olej
- lžíce másla
- trocha dijonské hořčice
- možno přidat i 4 vejce natvrdo
Hotovou nádivku, která má konzistenci jako hmota na karbanátky, narveme do krůty a já ji pak zašila, nejjednodušší způsob, jak zabránit vytejkání nádivky z krůty ven během pečení. Není-li potrhaná kůže na volátku, naplníme pomocí lžíce i je, konec kůže přehneme a sepneme párátkem nebo jehlou nebo zašijeme silnou nití stejně jako břicho.
V čem a jak krůtu péct?
- malá se vejde do hrnce, 9kg je problém…
- kdysi jedna moje bývalá skorotchýně pekla krůtu rok co rok a vždy ji jednoduše dala do pečícího obřího pytle, kterej po stranách jako bonbónek zavázala drátkama, tak jsem to chtěla udělat stejně, ale celá rodina je furt marod a já se nikam nedostala, abych pytle koupila, tak jsem vyslala tátu a ten mi koupil malý pytle, ale budou super na kuřata nebo minikrůtičky, no a příště v ochodě nakoupím velký pečící pytle či pytle všech velikostí do zásoby
Pečící pytle různých velikostí mají v Tescu a Kauflandu

Na pečení menších ptáků to bude super a na obrkrůty si seženu větší velikost, v papírniství mi řekli, že pečící pytle byly kdysi velká móda, ale pak to lidi přestali kupovat, tak už to nevedou
- nakonec jsem ji položila na plech a narvala na ní 3 malý pytle, jeden před hlavu, druhý dva přes druhej konec a fungovalo to bezva, i krásná kůrčička se udělala
- nahoru do pytlů se musí udělat pár dírek, aby měla kam unikat pára, 15 minut před koncem pečení nahoře pytel rozstřihnout, aby se udělala kůžička? Mně se udělala i bez rozstřihávání
- předehřejte si troubu na zhruba 180 °C
- když se krůta peče v hrnci s pokličkou, má se píct na rozehřátém másle či sádle, a aby se kůže nepřichytila, je dobré ji podložit špejlemi? (nepochopila jsem, netestovala)
- já v pytlích nepodlejvala ničím, když to pekla ta moje známá v jednom obřím pytli, taky ničím nepodlejvala, krůta vypustila snad litr šťávy, která pak byla v tom pytli, asi se tím bude hůř manipulovat a chce to cvik, ale jinak je pytel vtipný řešení
- no, a když ji nemáte v pytli, tak buď rovnou pečete stehnokřídlama nahoru, nebo ji nejdřív dáte, jako by ležela schoulená na břiše, a v půlce pečení ji otočíte, já ji nechala schoulenou, takže po upečení nevypadá tak vábně a navíc se mi dole moc upekla stehýnka a rozpadla se
- „pro úhledný tvar po upečení a také pro snazší manipulaci při otáčení se krůta ovazuje slabým provázkem“, ovázala jsem, ale moje držela jak pravda boží, nebylo třeba tam provázkovat
- před dopékáním odstraníme vrchní pekáč a necháme zapéct dočervena
- během pečení podle potřeby podléváme horkou vodou nebo horkým vývarem
- během pečení seškrabovat výpečky, aby měla šťáva pěknou barvu??? Až zjistím, jak to vypadá, dám vědět, zatím netuším
- malá krůta se peče 2-2,5 hodiny, ta moje obří se pekla 4 hodiny, ale stačilo by asi klidně i 3,5 hodiny
Jak krůtu po upečení zpracovat?
- někde píšou, že se vše má naporcovat, i nádivka, a ještě nechat v horké troubě doběhnout 15 minut, já ji nechala vystydnout a porcovala jsem až pak, abych se nespálila, stačily mi 4kg horkých brambor na salát a už mám popálenin dost (jenže brambory se musej ještě za tepla přidat do salátu, aby se vše hezky chutově promíchalo a brambory do sebe natáhly chutě kolem), když je to naporcovaný, líp se to vejde do menšího hrnce, vyhážou se přebytečný kosti a líp se vybírá světlý a tmavý maso i nádivka
- ostravskou krůtu jsme neporcovali, prostě jsme ukrajovali ze všech stran
- volátko, krk, si dal muž, dala jsem do něj taky tu nádivku a prej to bylo vynikající
- jako přílohu jsem k ní udělala klasickej vánoční brsalát, i když ten můj není úplně klasickej, je v něm hodně jablek (odkaz na recept zde)
Zajímavosti o krůtím mase:
- je vynikající surovinou pro přípravu nejrůznějších pokrmů
- říká se, že má 9 druhů masa, každá její část totiž chutná jinak
- je dietní (proti jiným kurům má krůta vyšší podíl bílkovin ve svalovině, prsní svalovina obsahuje téměř 25% bílkovin, stehno více než 21%), má nižší obsah tuků
100 g krůtího masa obsahuje 4g tuků
100 g vepřové kýty obsahuje 14g tuků
100 g pečeně obsahuje 22g tuků - snižuje cholesterol: krůtí tuk je lepší než vepřový či hovězí tuk, obsahuje totiž více kyseliny linolové, což je jedna z esenciálních nenasycených mastných kyselin, které snižují cholesterol
- má víc masa, výtěžnost-podíl masa a kostí- je u krůty 5:1 (u kuřete 3:1)
Pingback: RECEPT na sladký bramborový salát s jablky (chutná i dětem) | Maminátor